فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله سلامت جامعه
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا کهنوجی، طیبه میرزایی، محمد اسدپور، سکینه سبزواری* صفحات 1-12
    مقدمه

    نظر به اهمیت آموزش به منظور ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی- عروقی، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی باور بهداشتی بر رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی -عروقی در بهورزان شهرستان رفسنجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است. این مطالعه در سال 1398 بر روی 79 نفر از بهورزان شهرستان رفسنجان که به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و الگوی باور بهداشتی بود. پرسشنامه ها در دو نوبت قبل و بعد از انجام مداخله تکمیل شدند. بعد از انجام پیش آزمون، مداخله آموزشی طی چهار جلسه 45 دقیقه ای برای گروه مداخله انجام شد. گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، تی زوجی، دقیق فیشر و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره آگاهی (004/0>p)، حساسیت درک شده (001/0>p)، شدت درک شده (002/0>p)، منافع درک شده (001/0>p)، خود کارآمدی درک شده (001/0>p) و رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های قلبی- عروقی (001/0p=) در گروه مداخله پس از انجام مداخله نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، آموزش بر پایه الگوی اعتقاد بهداشتی می تواند در جهت ارتقای رفتار پیشگیری کننده از بیماری های قلبی- عروقی مفید و موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: آموزش، رفتار، بیماری های قلبی - عروقی
  • فریدون خاوریان، یاسر کاطم زاده*، مسعود حاجی رسولی، ساناز میرزایان شانجانی، سعید صداقتی صفحات 13-23
    مقدمه

    دیابت نوع 2 یک بیماری اختلال متابولیک است. اخیرا برخی تحقیقات نشان داده اند، احتمالا اسیدآمینه تایورین می تواند در پیش گیری و بهبود عوارض برخی از بیماری های متابولیک موثر باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین اثر تمرین مقاومتی همراه با تایورین بر میزان گلوکز ناشتا، مقاومت انسولین و GLUT4، در بافت عضله نعلی موش های دیابتی نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش نر ویستار با دامنه وزنی 215 الی 230 گرم به صورت تصادفی در 5 گروه 8 سری: کنترل سالم، کنترل دیابتی، تایورین، تمرین مقاومتی و تمرین مقاومتی همراه با تایورین تقسیم شدند. جهت القای دیابت نوع 2 از روش High Fat Diet-Streptozotocin استفاده شد. تمرین مقاومتی به مدت 8 هفته، هر هفته 5 جلسه با شدت30 تا 100 درصد وزن بدن اجرا شد. 250 میلی گرم تایورین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در دو گروه تایورین و تمرین همراه با تایورین استفاده شد. از آزمون تحلیل واریانس یک راهه برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده گردید.

    یافته ها

    القای دیابت سبب کاهش (4‎(GLUT، افزایش گلوکز و مقاومت انسولین در نمونه های دیابتی گردید. 8 هفته تمرین مقاومتی، مکمل گیری تایورین و تمرین مقاومتی همراه با تایورین سبب کاهش معنی دار گلوکز ناشتا (90/2896F=، 0040/0p=)، مقاومت انسولین (43/1471F=، 0010/0p=)، و افزایش محتوای 4GLUT (18/1936F=، 0020/0p=)، گردید. بین گروه های تمرین مقاومتی و تایورین تفاوت معنی داری در میزان تغییرات مشاهده نشد. گروه تمرین همراه با تایورین تفاوت معنی داری در میزان تغییرات در مقایسه با دو گروه تجربی دیگر داشت.

    نتیجه گیری

    ترکیب تمرین با تایورین می تواند در طی 8 هفته، اثرات مفیدی بر متغیرهای این تحقیق در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، 4GLUT، مقاومت به انسولین، گلوکز ناشتا، تائورین، موش صحرایی
  • قدرت الله عباسی*، ام البنین مسیح پور مجاوری صفحات 24-33
    مقدمه

    بارداری به عنوان یکی از پراسترس ترین رویدادهای زندگی منجر به تغییرات فیزیکی، روانی و اجتماعی می شود. ایمن سازی در مقابل استرس یکی از روش های موثر برای مواجهه با تغییرات دوران بارداری می باشد. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر حس انسجام و پریشانی روا ن شناختی زنان باردار بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان امام شهر ساری در سال 1398 بود که 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه آموزش ایمن سازی در مقابل استرس به مدت 90 دقیقه (یک بار در هفته) شرکت کردند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های حس انسجام فردی و پریشانی روانشناختی بود. داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، تی مستقل و تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    گروه های آزمایش و کنترل، قبل از مداخله از نظر حس انسجام فردی و پریشانی روانشناختی تفاوت معنی داری نداشتند؛ اما بعد از مداخله در هر دو متغیر تفاوت معنی دار وجود داشت (001/0 <p). نتایج نشان داد که آموزش ایمن سازی در مقابل استرس بر حس انسجام فردی و پریشانی روان شناختی زنان باردار موثر است (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها به نظر می رسد آموزش ایمن سازی در مقابل استرس روش موثری در افزایش حس انسجام فردی و کاهش پریشانی روان شناختی زنان باردار باشد.

    کلیدواژگان: ایمن سازی، استرس، حس انسجام، پریشانی روانشناختی، زنان باردار
  • صدیقه سعلبی فرد، بیوک تاجری*، امین رفیعی پور صفحات 34-44
    مقدمه

    بیماری سرطان از شایع ترین بیماری های مزمن و علت مرگ و میر در جهان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا بر رشد پس از سانحه، شفقت خود و امید در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز طب تسکینی بیمارستان فیروزگر و مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلاء (مکسا) شهر تهران بود که از این میان با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 بیمار انتخاب و در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایش مورد مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا قرار گرفتند. از پرسشنامه رشد پس از سانحه (1996)، مقیاس شفقت به خود (2003) و مقیاس امید اشنایدر (1996) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا روشی موثر در بهبود رشد پس از سانحه، شفقت به خود  و امید در بیماران سرطانی است (005/0>p).

    نتیجه گیری

    طبق نتایج حاصل از این مطالعه، در سطح درمان این سرطان، هم زمان با درمان های معمول طبی، از مداخله مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا به منظور بهبود رشد پس از سانحه، شفقت به خود و امید بیماران و در نتیجه کسب نتایج بهتر درمانی می توان سود جست.

    کلیدواژگان: روانشناسی مثبت گرا، رشد پس از سانحه شفقت به خود، امید، سرطان
  • علیرضا شکرگزار، مژگان سپاه منصور*، سوزان امامی پور، مهدیه صالحی صفحات 45-54
    مقدمه

    کمردرد مزمن یکی از انواع اختلالات روانی-فیزیولوژیکی است که شیوع بالایی دارد و پیامدهای بهداشتی-اقتصادی آن سنگین است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان‏درمانی مثبت‏گرا با درمان شناختی-رفتاری بر ادراک درد در مبتلایان به کمردرد مزمن انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع نیمه‏آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه با پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان مبتلا به کمردرد مزمن مراجعه‏کننده به کلینیک تروما و درد بیمارستان خاتم الانبیاء تهران طی سال 99-1398 بود. با روش نمونه‏گیری در دسترس تعداد 45 نفر انتخاب و به ‏صورت تصادفی در سه گروه مساوی گمارده شدند. مداخلات درمانی برای هر رویکرد درمانی طی 8 جلسه به ‏صورت یک جلسه در هفته و هر جلسه 90 دقیقه برای گروه‏های آزمایش اعمال شد اما گروه گواه مداخله ‏ای دریافت نکرد. برای گردآوری داده ‏ها از چک لیست اطلاعات دموگرافیک و پرسش‏نامه درد مک‏گیل استفاده شد. داده ‏ها با استفاده از آنالیز واریانس با اندازه‏گیری‏های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در ترکیب خطی متغیرهای ادراک درد و ابعاد درد حسی، عاطفی، شناختی و متفرقه برحسب عضویت گروهی مراحل پیش ‏آزمون، پس ‏آزمون و پی‏گیری اثر تعاملی گروه و زمان معنی دار بود (05/0>p). تفاوت میانگین نمره گروه روان‏درمانی مثبت‏گرا و درمان شناختی-رفتاری با گروه گواه در ادراک درد و ابعاد آن معنی دار بود (05/0>p)، اما بین اثربخشی دو روش درمانی تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    روان‏درمانی مثبت‏گرا و درمان شناختی-رفتاری بر بهبود ادراک درد مبتلایان به کمردرد مزمن موثر می‏باشند و می‏توان این برنامه‏ها را به‏عنوان درمان تکمیلی به کلینیک‏های تروما و درد توصیه نمود.

    کلیدواژگان: ادراک درد، درمان مثبت‏گرا، درمان شناختی-رفتاری، کمردرد مزمن
  • محمدرضا مرادی شهربابک، محمد ضیاءالدینی*، مصطفی هادوی نژاد صفحات 55-64
    مقدمه

    در جهان امروز ایمنی و بهداشت کارکنان و حفظ محیط زیست، بیش ازپیش ضروری است، هدف از پژوهش حاضر شناسایی نهادها و مطالبات نهادی و اولویت بندی آن ها، در راستای ترسیم شبکه نهادی مجتمع مس سرچشمه و جلوگیری از پیامدهای حوادث ناشی از کار و خطرات زیست محیطی است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش کاربردی و توسعه ای، جامعه آماری شامل مجموعه اعضای مجتمع مس سرچشمه در سال 1397 بود. نمونه آماری، 115 نفر از خبرگان بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و روش آماری تحلیل شبکه اجتماعی بود. از شاخص های مرکزیت جهت اولویت بندی مطالبات نهادی، نهادها و امور سازمانی استفاده شد.

     یافته ها

    مطالبات ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی در 5 گروه و 15 خرده مطالبه دسته بندی شدند. مطالبات نهادی عدم تخریب محیط زیست و منابع طبیعی، نهال کاری، رفع آلایندگی هوا، خاک و نظارت بر رعایت استانداردها (290/0)، رعایت مقررات مدیریت ایمنی و سلامت شغلی (263/0) از اولویت بالاتری برخوردار بودند، اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی (344/0)، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی (306/0)، سازمان های بیمه (134/0)، اداره محیط زیست (120/0) و اداره منابع طبیعی (120/0) از نهادهای اصلی در مطالبات ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی بودند.

    نتیجه گیری

    در راستای انجام مطلوب تر مطالبات نهادی ایمنی، بهداشت و حفظ محیط زیست تعامل بیشتر و موثرتر، با نهادهای فوق الذکر ضروری است، این تعاملات گام های موثری در جهت مشروعیت و بقای سازمان می باشند.

    کلیدواژگان: نهادی، ایمنی، بهداشت، محیط زیست
  • سمیه رجبی، رویا عسکری*، امیرحسین حقیقی، نسرین رضویان زاده صفحات 65-74
    مقدمه

    چاقی، یکی از عوامل زمینه ساز بیماری کبد چرب غیر الکلی است. ارایه راهکارهای درمانی همچون فعالیت بدنی در پیشگیری و درمان بیماری کبد چرب سودمند می باشد. هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر تمرین ترکیبی بر درجه کبد چرب، ابعاد کبد و آنزیم های کبدی در زنان چاق یا دارای اضافه وزن مبتلا به کبد چرب بود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق نیمه تجربی حاضر، 22 نفر از زنان مبتلا به کبد چرب شهرستان شاهرود در سال 1397 به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مساوی تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرینی به مدت 12 هفته، 3 بار در هفته، تمرین اینتروال هوازی (5-2 ست 4 دقیقه ای، شدت 75-70 درصد حداکثر ضربان قلب و 2 دقیقه استراحت فعال) همراه با تمرین مقاومتی (6 ایستگاه با 12-8 تکرار، 4-2 دایره) را اجرا کردند. گروه کنترل در طول این مدت فعالیتی انجام نداد. اندازه گیری ترکیب بدن، سونوگرافی و نمونه گیری های خونی قبل و بعد از تمرین انجام شد. داده ها توسط آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    دوازده هفته تمرین ترکیبی باعث کاهش معنی دار ابعاد و درجه کبد (به ترتیب 001/0>p و 009/0=p) و کاهش غیرمعنی دار آنزیم آلانین آمینوترانسفراز شد. تاثیر تمرین ترکیبی بر وزن و شاخص توده بدنی معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه برنامه تمرینی ترکیبی (مقاومتی و اینتروال هوازی) مطالعه حاضر، باعث کاهش چربی کبدی مستقل از کاهش وزن شد، احتمالا زنان مبتلا به کبد چرب بتوانند از این برنامه به عنوان یک درمان غیر دارویی کمکی برای بهبود بیماری کبد چرب بهره گیرند.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، درجه کبد چرب، ابعاد کبد، آنزیم های کبدی، زنان چاق
  • سمیه فتحی، جعفر پویامنش*، محمد قمری، قربان فتحی اقدم صفحات 75-87
    مقدمه

    پیشرفت‌های نظری و رشد پژوهش‌ها، مبانی لازم برای مفهوم‌سازی سردرد به ‌عنوان یک اختلال روانی فیزیولوژیکی را فراهم آورده و باعث استفاده از درمان‌های رفتاری و روان‌شناختی برای سردرد شده است. پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان‌مدار و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت تجربه درد و تاب آوری زنان مبتلا به سردرد مزمن صورت گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     روش پژوهش، نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری، زنان مبتلا به سردرد بودند که در سال 1398 به کلینیک‌های دولتی مغز و اعصاب شهر پارس‌آباد مراجعه کرده بودند. تعداد 30 نفر با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند انتخاب، و به ‌صورت تصادفی در سه گروه مساوی قرار گرفتند. گروه‌های آزمایش، درمان‌های مختص خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند. داده‌ها توسط آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    در پیش‌‌آزمون میانگین و انحراف معیار نمره شدت تجربه درد و تاب‌آوری در گروه‌های درمان و کنترل اختلاف معنی‌داری نداشت. هر دو درمان، شدت تجربه درد بیماران را در پس‌آزمون کاهش، و تاب‌آوری را افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان ماندگار بود (001/0>p). تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت تجربه درد و تاب‌آوری در مراحل پس‌آزمون و پیگیری بیش‌تر از تاثیر درمان هیجان‌مدار بود (001/0>p).

    نتیجه‌گیری:

    درمان هیجان‌مدار و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با کاهش شدت سردرد، سبب افزایش تاب‌آوری بیماران مبتلا به سردرد مزمن شدند، از این‌رو می‌‌توانند راهبرد پیشگیرانه مفیدی تلقی شوند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت تجربه درد، تاب آوری، سردرد مزمن
  • عباس فاتحی، فاطمه شریفی، زهرا کامیاب، غلامرضا بازماندگان* صفحات 88-92
    مقدمه

     شناسایی علل دخیل در تغذیه برخی شیرخواران با شیر خشک، نقش مهمی در برنامه‌ریزی‌ برای ترویج تغذیه با شیر مادر دارد.  هدف مطالعه حاضر تعیین علل مصرف شیر خشک در شیرخواران شهر رفسنجان در سال 1395 بود.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش توصیفی حاضر بر 372 مادر مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر رفسنجان، با فرزندان زیر یک سال که شیر خشک مصرف می‌کردند انجام شد. از نمونه‌گیری در دسترس و پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها بر اساس فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار توصیف شدند.

    یافته ها

     میانگین سن مادران 87/4 ± 61/23 سال و میانگین سن شروع شیر خشک 46/39 ± 71/40 روز بود. مادران با تعداد 208 نفر (9/55 درصد)، بیشترین فراوانی مربوط به عامل شروع کننده مصرف شیر خشک را داشتند. شایع ترین علل این موضوع، تصور ناکافی بودن شیر مادر با 206 نفر (4/55 درصد) و خوب وزن نگرفتن نوزاد با 107 نفر (8/28 درصد) بود.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج نشان‌ داد مادران نقش مهمی در تغذیه شیرخوار با شیرخشک دارند. شاید به برنامه های آموزشی تقویت کننده باورهای مادران جهت تداوم شیردهی نیاز ‌باشد.

    کلیدواژگان: شیر مادر، شیرخوار، شیر خشک، رفسنجان
|
  • Z Kahnooji, T Mirzaei, M Asadpour, S Sabzevari * Pages 1-12
    Introduction

    Cardiovascular diseases are among the leading causes of mortality worldwide. Given the importance of education in promoting behaviors to prevent cardiovascular diseases, this study aims to investigate the effect of training intervention based on the health belief model on the diseases preventive behaviors in health workers of Rafsanjan.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was conducted on 79 health workers of Rafsanjan city in 2019. The samples were selected purposively and divided into intervention and control groups randomly. Specific questionnaires of demographic information and health belief model were completed in two sessions before and after the intervention. For the intervention group, four 45-minute training sessions were provided, while no training intervention was implemented for the control group. The collected data were analyzed using independent t-test, fisher's exact test, and chi-square (χ2) tests of the SPSS Version 18 software at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the mean scores of awareness (p>0.004), perceived sensitivity (p>0.001), perceived severity (p=0.002), perceived benefits (p>0.001), self-efficiency (p>0.001), and preventive behaviors from cardiovascular diseases (p>0.001) increased significantly in the intervention group compared to the control group.

    Conclusion

    This study showed that health belief model-based training could effectively improve the preventive behaviors from cardiovascular diseases.

    Keywords: Education, Behavior, Cardiovascular Diseases
  • F Khavarian, Y Kazemzadeh *, M Hajirasouli, S Mirzayan Shanjani, S Sedaghati Pages 13-23
    Introduction

    Type 2 diabetes is a metabolic disorder. Recently, some studies have shown that the amino acid taurine may be effective in preventing and improving the effects of some metabolic diseases. This study aims to determine the effect of resistance training with taurine supplementation on fasting glucose, insulin resistance, and GLUT4 in soleus muscle tissue of type2 diabetic mice.

    Materials and Methods

    In this experimental study, forty male Wistar rats, weighing 215 to 230 g, were randomly divided into 5 groups of 8: healthy control, diabetic control, taurine, resistance training, and resistance training with taurine. HFD-STZ (High Fat Diet-Streptozotocin) method was used to induce type 2 diabetes. Resistance training was performed 5 sessions per week for 8 weeks, with an intensity of 30% to 100% of body weight. 250 mg of taurine per kg of body weight was used in two groups of taurine and exercise with taurine. One-way analysis of variance was used in the research.

    Results

    Induction of diabetes resulted in decreased (GLUT4), increased glucose, and insulin resistance in diabetic specimens. 8 weeks of resistance training, taurine supplementation, and resistance training with taurine caused a significant reduction in fasting glucose (F=2896.90, p=0.4040), insulin resistance (F=1471.43, p=0.0010), and an increase in GLUT4 content (F=1936.18, p=0.0020). There was no significant difference in the changes between the two diabetic groups of exercise and taurine. However, the exercise group with taurine had a significant difference in the rate of change compared to the other two experimental groups.

    Conclusion

    Combining exercise with taurine (for 8 weeks) can have beneficial effects on the variables of this study in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 diabetes, GLUT4, insulin resistance, fasting glucose, taurine, Rat
  • Gh Abbasi *, O Masihpour Mojaveri Pages 24-33
    Introduction

    Pregnancy, as one of the most stressful life events, leads to physical, psychological, and social changes. Stress inoculation training is one of the effective strategies to deal with changes during pregnancy. Therefore, this research aims to investigate the effectiveness of stress inoculation training on the sense of coherence and psychological distress in pregnant women.

    Materials and Methods

    This research was quasi-experimental with the control group pretest-posttest design. The statistical population included all pregnant women referred to Sari’s Imam hospital. 30 pregnant women were selected by the available sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received stress inoculation training about 8 sessions, once a week for 90 minutes, and the control group did not receive any training. The research instrument included the questionnaire of sense of coherence and psychological distress. Data were analyzed using a chi-square test, independent t-test, and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The experimental and control groups in the pretest stage showed no significant difference concerning the sense of coherence and psychological distress (p>0/05); however, in the posttest stage, a significant difference was observed in the three mentioned variables (p < 0/001).Multivariate analysis of covariance also showed that stress inoculation training is effective on the sense of personal cohesion and psychological distress of pregnant women (p < 0.001).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that stress inoculation training is a suitable method to increase the sense of coherence and reduce psychological distress among pregnant women.

    Keywords: Inoculation, Stress, sense of coherence, Psychological distress, Pregnant women
  • S Salabifard, B Tajeri *, A Rafiepoor Pages 34-44
    Introduction

    Cancer is one of the most common chronic diseases and death causes in the world. This study aims to investigate the effectiveness of positive psychology intervention on posttraumatic growth, self-compassion, and hopein women with breast cancer.

    Materials and Methods

    This research was a semi-free study with a control group. The statistical population included women with breast cancer referred to Firoozgar Hospital and Tehran Cancer Prevention and Control Center (Macsa), of whom 30 patients were selected and assigned to each of the experimental and control groups. Members of the experimental group were trained in positive psychology. The Posttraumatic Growth Questionnaire, Self-Compassion Scale, and Snyder's HopeScale were used to collect data. Data analysis was performed using a mixed ANOVA test.

    Results

    The results of mixed variance analysis showed positivist psychology education to be an effective technique to improve posttraumatic growth disorder, self-compassion, and hope in cancer patients (p<0.005).

    Conclusions

    According to this research results, in treating this cancer, along with the usual medical treatments, a positive psychological intervention can be used to improve posttraumatic growth, self-compassion, and hope of patients, thus achieving better treatment results.

    Keywords: Positive psychology, Posttraumatic growth, self-compassion, hope, cancer
  • A Shokrgozar, M Sepahmansour *, S Emamipour, M Salehi Pages 45-54
    Introduction

    Chronic low-back pain is one of the psycho-physiological disorders with a high prevalence, resulting in severe health and economic consequences. Therefore, this study aims to compare the effectiveness of positive psychotherapy with cognitive-behavioral therapy on pain perception in males with chronic low-back pain.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with pretest, posttest, and control group with 2 months follow-up. The statistical population included all men with chronic low-back pain referred to the Trauma and Pain Clinic of the Healing Neuroscience Research Center at Khatam Ol-Anbia Hospital in Tehran in 2019. Using the available sampling method, 45people were selected and randomly assigned to three equal groups. Therapeutic interventions for each treatment approach were applied in 8 sessions once a week, and each session lasted 90minutes for the experimental groups; however, the control group did not receive any intervention. A researcher-made demographic information checklist and McGill pain questionnaire were used to collect data. Data were analyzed by descriptive statistics and repeated-measures analysis of variance.

    Results

    There was a significant difference in the linear composition of the pain perception variables, as well as its dimensions, including pain sensory, affective, evaluative, and miscellaneous in terms of group membership at the three stages of pretest, posttest, and follow-up, and the interactive effect of the group and time (p < 0.05). Besides, the two treatment groups (positivist psychology and cognitive-behavioral therapy) showed significant differences with the control group in terms of the components of pain perception and its dimensions (p < 0.05). There was no significant difference between the effectiveness of these two treatments (p>0.05).

    Conclusion

    Positive psychotherapy and cognitive-behavioral therapy effectively improve pain perception in patients with chronic low-back pain. Thus, these programs can be recommended as adjunctive therapy to trauma and pain clinics.

    Keywords: Pain perception, Positivist psychotherapy, cognitive-behavioral therapy, Chronic low-back pain
  • MR Moradi Shahrbabak, M Ziaaddini *, M Hadavinejad Pages 55-64
    Introduction

    Today, across the world, the safety and health of staff and the environment protection are more than necessary. This study aims to identify institutions and institutional demands, as well as their prioritization, to map the institutional network of the Sarcheshmeh Copper Complex to prevent accidents resulting from work and environmental hazards. 

    Materials and Methods

    This is an applied and developmental research. The statistical population was personnel of the Sarcheshmeh Copper Complex in 2018. The statistical sample was 115 experts, and the sampling method was purposeful. Interviews were performed for data collection, and the statistical methodology was social network analysis. Centrality indexes were used to prioritize institutional demands, institutions, and organizational affairs.

    Results

    The safety, health, and environmental demands were grouped into 5 categories and 15 sub-categories. The top-priority institutions' demands were preventing environmental and natural resource degradation, removing air and soil pollution (0.290), as well as monitoring standard or regulation and safety management or occupational health to assure their observance (0.263). The main institutions in safety, health, and environmental demands were the Ministry of Cooperative Labor and Social Welfare (0.344), the Ministry of Health and Medical Education (0.306), Insurance Organizations (0.134), Department of Environment (0.120), and Department of Natural Resources (0.120).

    Conclusion

    To institutionalize safety and health and protect the environment, increasingly effective interaction with the institutions mentioned above is necessary. These interactionsare effective steps in an organization's legitimacy and survival.

    Keywords: institutional, safety, Health, Environmental
  • S Rajabi, R Askari *, AH Haghighi, N Razavianzadeh Pages 65-74
    Introduction

    Obesity is one of the causative factors of non-alcoholic fatty liver disease. Therefore, therapeutic strategies such as physical activity are useful in its prevention and treatment. The present study aims to investigate the effect of combined training on fatty liver grade, liver dimensions, and liver enzymes in obese or overweight women with fatty liver.

    Materials and Methods

    In the present semi-experimental research, 22 women with fatty liver in Shahrood in 2018 were purposefully selected and randomly divided into two equal training and control groups. Training group performed Aerobic Interval Training (2-5 sets of 4 minutes, the intensity of 70-75% of HR
    max,
    2 minutes active rest) with resistance training (6 stations with 8-12 repetitions, 2-4 circuits) for 12 weeks, 3 times a week. The control group did not perform any activity during this period. Body composition, ultrasound, and blood samples were measured before and after 12 weeks of training. Data were analyzed using repeated-measures ANOVA.

    Results

    The results showed that 12 weeks of combined training significantly reduced dimension and grade of the fatty liver compared with the control group (p<0/001 and p=0/009, respectively); further, a nonsignificant decrease was observed in Alanine Amino Transferees levels. The effect of combined training on weight and body mass index was not significant.

    Conclusion

    Given that the combined training program (resistance and aerobic interval) of the present study reduced liver fat independent of weight loss, women with fatty liver may be able to use this program as an adjunct non-pharmacological treatment to improve fatty liver.

    Keywords: Combined training, Fatty liver grade, Liver dimensions, liver enzymes, Fat women
  • S. Fathi, J. Pouyamanesh *, M. Ghamari, Gh. Fathi aghdam Pages 75-87
    Introduction

    Theoretical advances in research have provided the necessary basis for conceptualizing headache as a psychiatric physiological disorder, eventually leading to using behavioral and psychological treatments. This study aims to compare the effectiveness of emotion-based therapy and acceptance and commitment therapy on the pain severity and resistance in women with chronic headaches.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with pretest-posttest follow-up with the control group. Its population consisted of all women with headaches referred to the Governmental Neurological Clinic of Parsabad city in 2020. Thirty patients diagnosed with chronic headaches by a psychiatrist or neurologist were selected using purposive sampling and were randomly divided into three groups. The treatment groups received 8 sessions of 1.5 hours treatment specifically; however, the control group did not receive any treatment. The collected data were analyzed by repeated-measures ANOVA and Bonferroni post-hoc test.

    Results

    The mean of pain severity and resistance in the pretest in the emotion-based therapy group, acceptance & commitment-based therapy group, and control group was 8.50, 43.00, 8.70, 42.10, and 8.40, 43.50 (p<0.816 and p<0.860), respectively. The results showed an insignificant effect of emotion-focused therapy (6.70, 59.80) and acceptance & commitment-based therapy (4.80, 66.30), compared to the control group (8.20, 42.80), in the posttest. There was a decrease in the pain severity and an increase in resistance in women with chronic headaches (p<0.001). The results also showed that the effect of acceptance and commitment therapy on the severity of pain and resistance in posttest and follow-up was more than that of emotional therapy (p<0.001).

    Conclusion

    Emotion-focused therapy and acceptance & commitment-based therapy reduce the severity of pain by increasing the resistance of patients with chronic headaches, thus being considered a useful preventive strategy.

    Keywords: Emotion-based Therapy, Treatment Based on Acceptance & Commitment, Severity of Pain, Resistance, Chronic Headache
  • A. Fatehi, F. Sharifi, Z. Kamiab, Gh .Bazmandegan* Pages 88-92
    Introduction

     This study was conducted to determine the factors related to infant formula milk consumption in Rafsanjan in 2016.

    Materials and Methods

     This study was a descriptive study conducted on 372 mothers referred to Rafsanjan health centers with children under one-year-old consuming formula milk. Frequency and percentage were used to describe qualitative data, while mean and standard deviation were used for quantitative variables.

    Results

     The mean age of mothers was 23.61 ± 4.87 years. The mean age of the formula onset was 40.71 ± 39.46 days. 208 mothers (55.9%) had the highest frequency as the initiator of formula milk consumption. The most common causes related to this issue were maternal perceptions of insufficient milk with 206 individuals (55.4%) and poor infant weight gain with 107 individuals (28.8%), respectively.

    Conclusions

     The results showed that mothers have a key role in formula milk consumption. Educational programs that strengthen mothers' beliefs may be needed to continue breastfeeding.

    Keywords: Breast Milk, Infant, Formula milk, Rafsanjan